Ekspedisjonscruise til polynesiske øyperler

Foto: Aranui Cruises

Inspirasjon

Ekspedisjonscruise til polynesiske øyperler

Sist oppdatert:

Er du eventyrlysten og vil oppleve et cruise utenom det vanlige? I Fransk Polynesia seiler et kombinert cruise- og frakteskip til de eksotiske Marquesasøyene, som har tiltrukket seg eventyrere i hundrevis av år. Skipet heter Aranui 5, og er spesialbygget for å ha plass til både frakt og cruisepassasjerer.

Aranui 5, eller Aranui som det vanligvis kalles, er et av svært få skip i verden hvor man kan være cruisepassasjer i komfortable omgivelser, samtidig som skipet leverer post, pakker, matvarer, byggematerialer, biler, båter og alt annet som lokalsamfunnene venter på.

Et ekspedisjonscruise med Aranui passer like bra for de som vanligvis ikke reiser på cruise, som for erfarne cruisegjester. Er man eventyrlysten, aktiv og setter pris på kulturelle opplevelser, så er Aranui det beste alternativet for å oppleve en øygruppe det ellers er litt mer komplisert å komme seg til. Mange av de som reiser med Aranui velger vanligvis ikke cruise som ferieform, men gjør et unntak for å få med seg denne unike reisen.

Lokale på Fakarava.
Velkomstkomité på Fakarava-atollen.

Et uvanlig skip

Ved første øyekast er det ikke vanskelig å legge merke til at Aranui har et noe uvanlig utseende. Det er som om noen har kuttet et frakteskip og et cruiseskip i to og limt sammen en del fra hver. Cruisedelen av skipet har plass til blant annet 103 lugarer, restaurant, tre barer, konferanserom, spa og butikk, og det er store utearealer bak på skipet hvor man kan nyte den tropiske temperaturen.

Aranui på vei inn i lagunen på Bora Bora.

Unik atmosfære

Aranui har en autentisk polynesisk atmosfære, og de fleste som jobber om bord kommer fra Marquesasøyene eller andre øygrupper i Fransk Polynesia. Livet om bord er avslappet og uformelt, og det er ingen dresscode. Det er ikke uvanlig å se de ansatte gå rundt med blomstrete kjoler og skjorter, og blomsterkrans på hodet. Ta med komfortable sko og klær som passer til klimaet, og ellers det du føler deg vel i.

Aranui Cruises.
I restauranten serveres alle dagens måltider.

Noe av det som gjør atmosfæren på Aranui unik, er de felles måltidene som serveres i skipets restaurant. Her deler du bord med dine medpassasjerer. Både lunsj og middag serveres på denne måten, og gjør at du lett kommer i kontakt med andre. Det er alltid hyggelig å dele en flaske vin over et godt 3-retters måltid, samtidig som man diskuterer dagens opplevelser.

Hvor seiler Aranui?

Aranui seiler i hovedsak 12-dagers rundturer fra Papeete på hovedøya Tahiti, via Tuamotuøyene og til Marquesasøyene. Seks av Marquesasøyene avlegges et besøk, i tillegg til to atoller i Tuamotuøyene og paradisøya Bora Bora i Selskapsøyene.

Aranui Cruises.
Frakten sendes i land på lektere når havnene ikke er dype nok.

Havnefasilitetene varierer, og enkelte har ikke dype nok havner til at skipet kan legge til kai. Aranui ankrer da opp et stykke fra land, og passasjerer og gods blir fraktet fra skipet og inn til land i mindre båter og på lektere. Et av de mest fascinerende stedene Aranui ankrer opp, er i en trang bukt på Ua Huka. Her roteres skipet rundt sin egen akse, før det fortøyes til de røffe klippene. En utfordrende manøver som krever full konsentrasjon fra kapteinen, mens imponerte cruisegjester ser på. 

Aranui på Ua Huka.
Spennende å følge med når Aranui snur 180 grader i en bukt på Ua Huka.

I tillegg til rundturene til Marquesasøyene har Aranui også enkelte spesialturer til Australøyene, Gambierøyene og Pitcairn, som er noen av verdens mest avsidesliggende øyer.

Hva kjennetegner Marquesasøyene?

På Marquesasøyene blir du møtt av hilsningen “Kaoha”, ikke helt ulikt “Aloha” på Hawaii et stykke lengre nord. Marquesasøyene er en av de mest avsidesliggende øygruppene i verden, kjent for sitt dramatiske landskap med bratte vulkanske fjell, frodige daler, dype kløfter og vakre strender. I tillegg har de en rik polynesisk kultur som har overlevd århundrene. 

Aranui Cruises.
Kulturen på Marquesasøyene har overlevd mange tidsepoker.

Marquesasøyene har fascinert mange oppdagelsesreisende, forfattere, kunstnere og eventyrere gjennom historien, som blant annet Thor Heyerdahl, Herman Melville, Robert Louis Stevenson, Jacques Brel og Paul Gauguin. Øygruppen har fortsatt en aura av mystikk og skjønnhet som tiltrekker seg eventyrere og reisende den dag i dag.

I enkelte havner blir man fraktet i land i mindre båter.

De store avstandene i Fransk Polynesia gjør at Marquesasøyene har sin egen tidssone, og Marquesas har også regnsesong på andre tider av året enn Tahiti og Selskapsøyene. At sesongene svinger fra øygruppe til øygruppe gjør at et cruise med Aranui fint kan gjennomføres hele året.

En typisk dag på Aranui

En typisk dag i løpet av cruiset kan se slik ut:

  • Stå opp tidlig. Gå opp på øvre dekk for å se soloppgangen og anløpet til dagens øy eller atoll. Dette er et av dagens høydepunkt. Gå deretter ned i restauranten og spis frokost.
  • Etter frokost står dagens utflukt for tur. Du går enten av skipet for egen maskin hvis det ligger til kai, eller du blir fraktet i land med en mindre båt. Dagen går med til alt fra sightseeing, kulturelle innslag, fotturer, sol og bad eller shopping. Lunsj er også inkludert hver dag, enten på skipet eller på lokale restauranter på øyene.
  • Tilbake på skipet rekker du kanskje en dukkert i bassenget, eller litt sol på bakre dekk. Eller kanskje du heller foretrekker å trene, ta en spabehandling eller få deg en marquesisk tatovering?
  • Gå ikke glipp av informasjonsmøtet om morgendagens program og aktiviteter, før det kanskje passer å ta en drink på bakre dekk under happy hour.
  • Middag er alltid hyggelig og sosialt, der du kan diskutere dagens opplevelser med nye venner over et godt måltid.
  • Har du fortsatt energi igjen? Det er ofte god stemning i skipets bar, med underholdning, karaoke, pingpong-matcher og lignende.
Aranui 5 på vei gjennom Tiputa Pass på Rangiroa.
Aranui 5 på vei gjennom Tiputa Pass på Rangiroa.

Søsterskip under bygging

Aranui Cruises startet opp i Fransk Polynesia for 70 år siden. De første 30 årene drev de kun med frakt mellom øyene, før de i 1984 bygget om skipet Aranui 1 til å kunne ta med både passasjerer og frakt. På den tiden, og i mange år etter, var Aranui det eneste skipet som tok med turister til Marquesas. Den dag i dag er Aranui fortsatt den primære leverandøren av frakt til øyene, og fortsetter å støtte lokalsamfunnene slik de har gjort det i snart 70 år. Det nåværende skipet, Aranui 5, tok over for Aranui 3 i slutten av 2015 (det finnes forøvrig ingen Aranui 2 og 4 av overtroiske årsaker). 

I 2026 leveres søsterskipet Aranoa, som er planlagt å operere cruise- og frakterute til Australøyene etter samme modell som Aranui gjør det til Marquesasøyene. Dette vil være med på å øke kapasiteten og hyppigheten på forsyninger til øyene, samtidig som disse vakre og avsidesliggende øyene blir enklere å utforske. Hvis du allerede har seilt med Aranui til Marquesas, og kunne tenke deg en lignende opplevelse til en annen del av Fransk Polynesia, så har du altså en godbit i vente.

Vil du bestille, eller har spørsmål?

Ble du nysgjerrig på et cruise med Aranui etter å ha lest denne artikkelen? Kontakt oss ved å fylle ut dette skjemaet, ring oss på tlf 23 31 77 01 eller besøk oss i Tollbugata 27 i Oslo. Befinner du deg et annet sted i landet, kan vi også gjerne ta en prat med deg via Teams. Gi oss beskjed, så avtaler vi et møte.

Start planleggingen av drømmereisen

Les også

Aranui Cruises.
Vi har samlet noen praktiske tips slik at du er best mulig forberedt før du går om bord på Aranui.
Intercontinental Bora Bora Resort and Thalasso Spa
Riktig bosted er en viktig del av en bryllupsreise, og her er 10 av de fineste hotellene for å få en romantisk opplevelse på en Stillehavsøy.