Cookøyene – paradiset du ikke trodde fantes

Foto: David Kirkland

Inspirasjon

Cookøyene – paradiset du ikke trodde fantes

Sist oppdatert:

Å reise langt er den nye luksusen. Krysser du kloden, kommer du til et ekte, eksotisk og eventyrlig øyliv hvor du garantert ikke treffer på naboen.

Cookøyene ligger riktignok på den andre siden av kloden, men med én gang du lander på den bittelille øya Rarotonga og får en velduftende gardeniakrans rundt halsen, er reisen glemt. Det er som om palmene suser i en annen oktav, og du føler deg som en gjest fremfor en turist. Velkommen til reisemålet der virkeligheten overgår bildene du ser på nettet.

Stillehavets smykkeskrin

De femten Cookøyene ligner smykkestener som har blitt strødd utover Stillehavet. Smaragdgrønne tretopper ruver over et jadegrønt indre, og langs kysten venter perlemorshvite strender omkranset av laguner så klare som akvamarin. Det høres kanskje ut som en klisjé, men her overgår virkeligheten alle bilder du har sett. Atolløya Aitutaki kalles med rette for verdens vakreste lagune. Midt i lagunen ligger små øyer som er minst like vakre som de høres ut: Heaven, One Foot island og One Tree island. En reise hit er mer enn en ferie. Det er en tilstand som pirrer eventyrlysten som en myk påfuglfjær. For selv om det er tropisk og eksotisk, er det også trygt og komfortabelt. Hotellstandarden er høy, og øygruppen har så og si null kriminalitet.

Reiseforslag: Luksuriøse Cookøyene

Aitutaki-lagunen
Fra luften ser Cookøyene ut som smykkestener, små øyer omringet av turkist hav og endeløse, hvite strender.
Foto: Cook Islands Tourism

Forførende øypuls

– Noen destinasjoner treffer deg midt i hjertet, og sånn opplevde jeg Cookøyene fra første sekund, sier Martin Dahl Jespersen, utviklings- og produktdirektør i Australiareiser. Han synes det er vanskelig å sette fingeren på hva som gjør Cookøyene så spesielle, men har en teori om at det er cocktailen av vennlige mennesker, melkehvite strender, øyenes egen puls og turkise laguner. – Denne øygruppen, som ligger midt mellom New Zealand og Hawaii i Stillehavet, har vært helt skjermet for masseturisme takket være sin isolerte beliggenhet. Resultatet er et autentisk samfunn som samtidig har lagt til rette for at dagens moderne reisende skal finne seg til rette, sier Dahl Jespersen som har vært på Cookøyene 3 ganger.

Reiseforslag: Cruise til Cookøyene og Selskapsøyene

Pacific Resort Aitutaki
På deilige Pacific Resort Aitutaki kan du nyte avslappende dager i paradis.

Et snorkleparadis

En perfekt dag på Cookøyene starter gjerne med oppskåret stjernefrukt og pasjonsfrukt, og melodiøst fuglekvitter til morgenkaffen. Dønningene fra korallrevet høres i det fjerne, og lover store opplevelser under vann. Er du glad i å snorkle, trenger du bare et par badesko (som lånes ut på alle hotell) og en dykkemaske. Ulikt mange andre steder, trenger du ikke å svømme ut til revet. Fisk i alle regnbuens farger venter på deg bare noen få meter fra stranden, og det marine miljøet er godt beskyttet. Det er ikke en plastbit å se i havet, og det er ingen overdrivelse å si at både Rarotonga og Aitutaki har snorkling i verdensklasse. Når det er lunsjtid, kan du glede deg til ferske smaker fra havet. Ofte med et hint av det asiatiske kjøkkenet, eller med referanser til europeiske retter som har blitt adoptert via New Zealand. Gå heller ikke glipp av den lokale spesialiteten «ika mata». Rå yellowfin-tunfisk marinert i saltvann, lime og fersk kokoskrem. En skikkelig smaksbombe!

Reiseforslag: Idylliske Cookøyene

Snorkling på Aitutaki.
Å snorkle på Cookøyene er som å bade i et eneste stort akvarium.
Foto: David Kirkland Photography

Cookøyenes x-faktor

Noen reisemål har en x-faktor. En nærmest uforklarlig kraft som kaster ekstra glans over ferien. Cookøyenes x-faktor er menneskene som bor her. Blide, gjestfrie og engelskspråklige. Det er enkelt å kommunisere, og det tar ikke lang tid før du forstår at hilsenen «kia orana» betyr mer enn et overfladisk «hei». –Kia orana er vår måte å ønske hverandre et langt og meningsfylt liv. Det er en velsignelse, og vi sier det hver eneste dag – til hverandre og til våre gjester, forklarer Aunty Nan, som jobber på det lokale turistkontoret på Rarotonga. Stillehavsfolket har noe eget over seg. En ro og en avslappet holdning til livet. På Cookøyene kan du koble deg opp på kia orana-frekvensen. Men vær advart – du vil savne Rarotonga og Aitutaki allerede før du har reist derfra.

Reiseforslag: Romantikk og bryllup på Cookøyene

Start planleggingen av drømmereisen

Les også

Fang en storfisk på Cookøyene.
Få mest mulig ut av ferien, og les om 10 aktiviteter og opplevelser som gir deg et minneverdig opphold på Cookøyene.
Aranui 5 på vei gjennom Tiputa Pass på Rangiroa.
Er du eventyrlysten og vil oppleve et cruise utenom det vanlige? I Fransk Polynesia seiler et kombinert cruise- og frakteskip til de eksotiske Marquesasøyene.