10 uforglemmelige opplevelser på Cookøyene

Foto: David Kirkland Photography

Inspirasjon

10 uforglemmelige opplevelser på Cookøyene

Sist oppdatert:

Cookøyene er sannsynligvis et av de vakreste stedene du noensinne kommer til å besøke. Her finnes alt du trenger for å leve ut drømmen om et avslappet liv på en paradisøy: blendende hvite strender, irrgrønn regnskog og turkise laguner med krystallklart vann.

I slike omgivelser er det naturlig at man tilbringer mye av tiden på stranden og i sjøen. Men når du først har tatt turen til andre siden av jordkloden, så ville det være synd å ikke oppleve mer av det øygruppen har å by på.

Her er 10 aktiviteter og opplevelser som gjør at du får mest mulig ut av et opphold på Cookøyene:

1. Utforsk lagunen på Aitutaki

Aitutaki-lagunen
Lagunen på Aitutaki er kanskje verdens vakreste.
Foto: Cook Islands Tourism

Aitutaki er omringet av et korallrev som har skapt en uvanlig stor turkis lagune. Med krystallklart vann, kritthvite strender og et rikt undervannsliv er det ikke uten grunn at den ofte omtales som den vakreste lagunen i verden.

Lagunen kan du utforske på flere måter. Det vanligste er å ta et dagscruise til de små øyene som omkranser revet. Cruisene inkluderer bading, snorkling, grilling og et besøk på ubebodde og svært vakre One Foot Island, der du attpåtil kan få stempel i passet på verdens minste postkontor. Kajakk, kano, paddleboard og kitesurfing er andre måter å se lagunen på, eller du kan helt enkelt slappe av på en hvit strand og nyte de postkortperfekte omgivelsene. Et solnedgangscruise er kanskje en av de fineste måtene å avslutte dagen på.

2. Kjør eller sykle rundt Rarotonga

Lei en sykkel eller scooter.
Møt de lokale på en sykkeltur rundt Rarotonga.
Foto: David Kirkland Photography

Veien som snor seg langs kysten rundt Rarotonga er 32 kilometer lang, og man bruker ca. 45 minutter med bil eller scooter. Foretrekker du motorisert kjøretøy kan du leie bil eller scooter for en dag, og hvis du vil ha litt fysisk aktivitet så kan du leie sykkel eller el-sykkel. 

Inkluder stopp på ulike strender, kafeer og restauranter underveis. Du kan fint bruke en hel dag på å sykle, bade, spise og få et innblikk i dagliglivet på øya.

Rarotonga har også to bussruter som går i hver sin retning rundt øya, og dette er en avslappende måte å se øya på. Her har ikke bussene rutenummer, de heter ganske enkelt “clockwise” eller “anti-clockwise”, avhengig av hvilken vei de kjører.

3. Fottur til The Needle (Cross Island Trek)

The Needle på Rarotonga.
Turen tar deg til foten av The Needle.
Foto: cookislandspocketguide.com

Vil du være litt aktiv, og samtidig se Rarotonga fra en annen vinkel, så er den fire timer lange Cross Island Trek noe for deg. Stien starter bak Avarua og tar deg gjennom frodig regnskog, der trærne gir skygge mot den stekende sola. 

Stien fortsetter til foten av Te Tua Manga (413 meter over havet) – også kjent som The Needle – som er en spiss, vulkansk klippe som ruver i landskapet. Dette er turens høyeste punkt, og herfra har du panoramautsikten over øya og lagunen rundt. Turen avsluttes med en svømmetur og piknik ved Papua Waterfall.

4. Besøk lørdagsmarkedet i Avarua (Punanga Nui Market)

Punanga Nui Market i Avarua.
Gå ikke glipp av en formiddag på markedet i Avarua.
Foto: Cook Islands Tourism

Punanga Nui Market er et av ukens høydepunkt på Rarotonga. Ta turen til hovedstaden Avarua en lørdag morgen og få et innblikk i både folkene, maten og kulturen på Cook. Her dukker de fleste fastboende og besøkende opp, og som vanlig på Cookøyene vil du merke at atmosfæren er både avslappende og sosial. Fordelt på rundt 130 boder fremhever markedet det beste Rarotonga har å by på. Her finner du alt fra iskalde smoothies og tropiske frukter, til ferske råvarer, suvenirer, lokal musikk og klær.

5. Snorkle eller dykke i krystallklart vann

Snorkle på Cookøyene.
Sikten under vann på Cookøyene er svært god.
Foto: David Kirkland Photography

Liker du å snorkle eller dykke, så har du kommet til et av de beste stedene i verden. Rarotonga og Aitutaki har rundt 30 dykkesteder, som passer for alt fra nybegynnere til erfarne. Sikten kan nå helt opp til 60 meter, og vanntemperaturer ligger på mellom 23-28 grader året rundt. 

Livet under vann skuffer ikke, verken med eller uten oksygentank på ryggen. Cookøyene har 73 typer levende koraller og hundrevis av fiskeslag i alle regnbuens farger. I tillegg finnes juv, grotter, skipsvrak og undervannsvegger som stuper bratt ned til 4500 meters dybde.

Synes du det er nok å snorkle, så er det også utrolig mye spennende å se i lagunen. Du kan snorkle rett fra stranden eller utforske de dypere områdene ved kanten av revet.

6. Se unike tropiske vekster i Maire Nui Botanical Gardens

Tropiske blomster på Cookøyene.
Se tropiske blomster og vekster i Maire Nui Gardens.
Foto: Cook Islands Tourism/Daniel Fisher

I tillegg til strender, så er overfloden av tropiske blomster et av de mest særegne trekkene ved Cookøyene. Når du ankommer Cook, får du ofte en ‘lei rundt halsen (en blomsterkrans laget av tropiske blomster).

For å ta blomstene i nærmere øyesyn kan du ta turen til Maire Nui Gardens på Rarotonga. Her kan du vandre rundt i vakre tropiske hager fylt med liljedammer, og nyte de avslappende omgivelsene fylt med blomster du bare kan drømme om å ha i hagen hjemme.

7. Smak Atius bush-øl

Tumunu-kveld på Atiu.
Tumunu-kveld på Atiu.
Foto: Cook Islands Tourism

Tumunu er en unik kulturell praksis som kun finnes på øya Atiu. En Tumunu er et tradisjonelt møtested, hvor de lokale samles for å sosialisere, dele historier og kunnskap, og drikke det lokale brygget (såkalt bush-øl). 

Bush-ølet ble oppfunnet kort tid etter at Captain Cook satte sine bein på øya, og det potente brygget med ca. 12 % alkoholinnhold ble raskt bannlyst av misjonærene. For å unngå straff ble Tumunu derfor arrangert i hemmelighet i jungelen. Faktisk var tradisjonen ulovlig helt frem til 1985, da drikken endelig fikk offisiell anerkjennelse. 

Selve brygget, som ligner mer på en lett musserende fruktvin enn på øl, er laget av fermenterte appelsiner. Det konsumeres ved at en tumunu-barmann fyller brygget i et kokos-skall, som deretter går på rundgang blant de fremmøtte. Rundene går fort; husk å stopp i tide for å unngå hodepine dagen etter.

8. Prøv fiskelykken

Fang en storfisk på Cookøyene.
Fang en storfisk på Cookøyene.
Foto: David Kirkland Photography

Med krystallklart vann, tropiske havtemperaturer og korallrev som stuper ned til bunnen av Stillehavet, så er Cookøyene et mekka for sportsfiskere. Fiskemulighetene er utallige, og du kan prøve deg på alt fra fluefiske og spydfiske, til lagunefiske og dyphavsfiske.

Mange synes bonefishing er den ultimate fiskeutfordringen. Fisken ligger på grunt vann på sandbankene i lagunen på Aitutaki, og er alle fluefiskeres drøm. Gjør deg klar til kamp, før du etterpå slipper den fredede fisken løs igjen.

På dyphavsfiske kan du fange blant annet tunfisk, marlin, gullmakrell og giant trevally. Det finnes flere operatører som tar deg med på den type fisketur du ønsker, samtidig som miljøet blir ivaretatt for fremtidige generasjoner.

9. Delta på en Island Night

Island Night på Rarotonga.
Opplev en Island Night.
Foto: cookislandspocketguide.com

Spenning og forventning ligger i luften før Island Night – som er en begivenhet på Cookøyene. Du kan vente deg malte fjes og fargerike kostymer på de lokale artistene, og gjestene får oppleve både dans og sang, lokal musikk og et festmåltid med umu – der maten er kokt under bakken.

Å delta på en Island Night er ikke bare en fantastisk kveld, det gir også et glimt av kulturen og tradisjonene som var vanlige før europeernes ankomst. Flere resorter arrangerer Island Nights, men det mest kjente er showene på Highland Paradise Cultural Centre på Rarotonga. Og er du så heldig å se et show på Aitutaki, så vil du i tillegg få se en spektakulær ilddans som har sitt opphav her.

10. Spis tropisk frukt og fersk sjømat

Matretten Ika Mata.
Ika Mata er den mest populære matretten på Cookøyene.
Foto: Dylan Harris

Frukt finnes i overflod på Cookøyene, og du vil se mengder av mango, banan, paw paw, dragefrukt og stjernefrukt hengende fra trærne. På markedet i Avarua kan du kjøpe det meste av søte frukter, og i tillegg kan du glede deg over fersk frukt i frokostbuffeen på hotellet hver dag.

Er du glad i fisk, har du også kommet til riktig sted. Marlin, Mahi-Mahi, Wahoo, Yellowfin tuna og Broadbill er bare noen typer fisk du kan velge mellom. Ika Mata er den mest populære retten på Cookøyene. Det består av rå, fersk fisk som marineres i sitronjuice, før den blandes med kokoskrem, løk og chili. Perfekt som en forrett eller lett lunsj. 

Fiske-sandwich er en annen populær lunsjrett og finnes på mange strandkafeer på Rarotonga. Den serveres i en myk ciabatta med en nydelig kombinasjon av stekt og innbakt hvit fisk, salatblader, tomat og aioli.

Rarotonga alene har over 100 kafeer, barer og restauranter, og utvalget er stort med alt fra fine dining til enkel streetfood.

Frister det å legge neste ferie til Cookøyene? Kontakt oss for å planlegge en uforglemmelig reise.

Start planleggingen av drømmereisen

Les også

The Brando.
Drømmen i Stillehavet: Krystallklart vann, lune vinder, palmeøyer og luksus ved stranden. Reis til eventyrlandene som fristet Thor Heyerdahl.
Intercontinental Bora Bora Resort and Thalasso Spa
Riktig bosted er en viktig del av en bryllupsreise, og her er 10 av de fineste hotellene for å få en romantisk opplevelse på en Stillehavsøy.